Dziś jest Czwartek, 15 Listopad 2018

Witamy na naszych stronach!

Gminnyyy
Ośrodek Kultury
w Szczytnikach
62-865 Szczytniki
tel.: (062) 762 50 37


Warsztaty Kulinarne w Marchwaczu


Ponad 20 osób uczestniczyło w miniony weekend 12-14 stycznia w Marchwaczu w pierwszej części warsztatów kulinarnych, proponowanych w tym roku przez Gminny Ośrodek Kultury w Szczytnikach wraz z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Ze wspólpracy z ODR i szkoleń kulinarnych prowadzonych przez Panią Krystynę Nowak korzystała już wcześniej, w ramach specjalnego program, Grupa Odtworzeniowa “Okupniczanki” z Sobiesęk Trzecich. Regularnie też z warsztatów korzystają Panie z KGW w Kuczewoli.
Tym razem inicjatywa organizacji takich sześciu spotkań pojawiła się dla Pań w Marchwaczu. Organizacji warsztatów wspólnie z Gminnym Ośrodkiem Kultury podjęła się Pani Danuta Świątek, a ogromne zainteresowanie ze strony Pań z Marchwacza, Marchwacza Kolonii, Trzęsowa, Popowa I Krowicy Zawodniej, świadczy o odniesionym sukcesie.

Celem bardzo pracowitego weekendu spotkań było przekonanie uczestniczących w nich Pań do wprowadzenia w swoich jadłospisach produktów pochodzących ze zdrowego środowiska, tj. z własnego gospodarstwa, ogrodu, nieprzetworzonych, mających duży wpływ na nasze zdrowie.
Pierwszy dzień warsztatów to zapoznanie uczestniczek z tradycjami kulinarnymi różnych regionów Polski, a także przypomnienie starych, często zapomnianych potraw z naszego regionu. Uczestniczące w warsztatach Panie mogły również obejrzeć publikacje z potrawami zgłoszonymi na konkursy kulinarne w różnych powiatach, związane z regionalnym dziedzictwem kulinarnym. Przez kolejne dwa dni Panie przygotowywały potrawy, które także były przez nie oceniane pod względem trudności wykonania oraz walorów smakowych.
Jak mówiła Pani Krystyna Nowak przepisów do przygotowywania dawnych potraw można szukać w książce „Kucharz Wielkopolski” wydanej w 1904 r. O bardzo zbliżonej do niej treści jest książka „Najnowsza kuchnia domowa” wydana w Warszawie. Według relacji książka ta była wykorzystywana w kuchni Zofii Niemojowskiej, Pani w pałacu w Marchwaczu.
Zgodnie z zapowiedziami każdy kraj pielęgnuje własne tradycje kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie, a szczególnym tego przykładem w Polsce jest Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mając to na uwadze druga część warsztatów będzie poświęcona potrawom wielkanocnym, dekoracjom z tym związanym i estetyce stołu.
W planach Gminnego Ośrodka Kultury w Szczytnikach jest przygotowanie do kwietnia jeszcze dwóch takich spotkań w sołectwach naszej gminy. Czekamy na zgłoszenia chętnych. Jesienią natomiast, takie warsztaty już zaplanowano w Szczytnikach.


Gminny Ośrodek Kultury w Szczytnikach © 2008. Wszelkie prawa zastrzeżone.