Kolejne spotkanie z tradycja kulinarną w naszej gminie
Tradycyjne potrawy wielkanocne, estetyka wykonania i ozdobienia potraw, organizacja przyjęcia w domu oraz zachowanie się przy stole - to tematy jakimi zajmowano się w teorii praktyce podczas drugiej tury warsztatów kulinarnych w Marchwaczu przez GOK w Szczytnikach.
Zajęcia prowadzone przez Panią Krystynę Nowak z Ośrodka Doradztwa Rolniczego były kolejnym styczniowym spotkaniem z Paniami z terenu naszej gminy. W sumie sześć dni spotkań, prawie 30 godzin prowadzonych praktycznych warsztatów dało wyśmienity i smakowity efekt, czego dowodem są zdjęcia przygotowanych potraw. Kolejne takie warsztaty w naszej gminie Gminny Ośrodek Kultury planuje jesienią tego roku.
Lista przygotowanych potraw obejmuje:
Żurek wielkanocny
Schab po warszawsku
Rolada z kurczaka
Rolada ze szpinaku
Trójkolorowa rolada z szynką
Rolada serowa
Rolada z karkówki
Wielkanocna sałatka chrzanowa
Jajeczna sałatka z szynką
Sos chrzanowy
Sos tatarski
Jajka faszerowane
Roladki z szynki
Baba drożdżowa
Sernik na zimno